Motivaţie şi responsabilitate în organizaţie

”Omul este cea mai importantă sursă şi resursă a unei organizaţii inteligente, dar este şi cea mai mare vulnerabilitate a sa!” – Ion Duvac

Totodată, ea reprezintă o importantă sursă de profit, până la 15-20%, atunci când angajatul vine la locul de muncă cu zâmbetul pe buze. Neglijarea acestei componente duce la pierderi de profit în organizaţie, iar acest lucru se explică prin faptul că angajatul nu este motivat şi responsabil.

Motivaţia în muncă poate fi definită ca şi implicarea, disponibilitatea şi energia pe care angajatul le investeşte în munca pe care o are de făcut, dar şi în obiectivele pe care le are de îndeplinit în respectiva companie. Ea este un set de forțe energetice care provin din interiorul/exteriorul unui individ, având scopul de a iniția comportamente legate de muncă și de a determina forma, direcția, intensitatea și durata acestora.

”Omul este adevăratul capital social al firmei; investiţia în zâmbetul angajaţilor generează o creştere cu cel puţin 25% a performanțelor profesionale!” – Ion Duvac

 

Cum arată profilul psihologic al unui angajat motivat şi responsabil?

  • Un angajat motivat va veni întotdeauna la locul de muncă cu zâmbetul pe buze. Pentru acesta, munca nu este nici un chin, nici o obligaţie, ci o excelentă oportunitate de dezvoltare personală. Acesta este unul dintre obiectivele pe care ar trebui să le urmărească fiecare angajat într-o companie: creşterea şi dezvoltarea lui personală. Un manager bun va şti întotdeauna cum să scoată în evidenţă acest punct esenţial.
  • Pe de altă parte, angajatul cu acest profil – motivat şi responsabil, va cauta întotdeauna să mizeze pe creativitate, şi nu pe îndeplinirea mecanică a unor sarcini şi terminarea acestora cât mai repede, din dorinţa de a scăpa de ele.

Ce anume determină motivaţia şi performanţa unui angajat într-o companie?


Motivaţia oamenilor este dată cel mai adesea de starea lor interioară. Cea mai potrivită şi strategică abordare a managerilor în motivarea angajaţilor este aceea de a influenţa  satisfacerea nevoilor acestora. Astfel, şi motivaţia va creşte.

Responsabilitatea managerului este aceea de a asigura un mediu optim de lucru pentru angajaţii săi şi o cultură organizaţională care să contribuie la motivarea angajaţilor şi la loialitatea acestora în îndeplinirea sarcinilor de lucru. Totodată, este foarte important pentru manager să aibă o relaţie optimă cu fiecare dintre angajaţii săi – bazată pe încredere, respect şi înţelegerea nevoilor reciproce.

Respectul şi încrederea care le sunt acordate angajaţilor, comunicarea frecventă cu aceştia, dar şi sentimentul încrederii şi al valorizării joacă un rol foarte important. În sens contrar, de pildă controlarea fiecărei sarcini mărunte, poate inhiba creativitatea angajatului, îl poate demotiva, acesta simţindu-se presat şi nicidecum creativ.

Studiile de specialitate au demonstrat că sunt foarte importante acele acţiuni care sunt responsabile cu satisfacţia pe care o resimt angajaţii. Acţiunile manageriale care au acest scop sunt direct proporţionale cu motivaţia angajaţilor. Aceste acţiuni includ:

discuții regulate cu angajaţii, într-un mod asertiv, despre ce sarcini au de îndeplinit;

-ședințe de teambuilding pentru interacţiune, sporirea creativităţii şi informarea unor eventuale schimbări ce trebuiesc făcute, precum şi asigurarea că fiecare angajat şi-a înţeles sarcina şi responsabilitatea pe care le are de îndeplinit în cadrul postului respectiv.

– Felicitarea angajaţilor atunci când au performat, dar, totodată şi când aceştia au evenimente speciale în viaţa personală. De asemenea, înţelegerea situaţiilor dificile din viaţa personală este esenţială, şi chiar asigurarea unor şedinţe de life-coaching de către companie.

Toate acestea contribuie în mod evident şi la stima de sine a angajaţilor, ai cărei piloni principali sunt acceptanta de sine necondiţionată, pilonul profesional şi satisfacţia în muncă, validarea feminităţii şi a masculinităţii.

Totodată, stima de sine ne determină atitudinea, iar o atitudine sănătoasă generează la rândul ei o gândire sănătoasă. O astfel de gândire conduce la un comportament adecvat, din care se creează o percepţie/imagine de sine solidă, toate acestea concretizându-se în inteligenţa emoţională, care este responsabilă de înţelegerea emoţiilor proprii, de capacitatea de empatie, de crearea unor relaţii armonioase atât acasă, cât şi la locul de muncă.

Iată cum acest ciclu este indispensabil pentru a genera o motivaţie serioasă în rândul angajaţilor, indiferent dacă respectivă companie are un număr mare de angajaţi sau nu.

 

CEO Intellpsy Group

Ion Duvac, Ph.D.


Lasa un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =