Despre anxietate: ce este si cum o tratam

Anxietatea nu este o boala sau o afectiune intamplatoare, necunoscuta sau incontrolabila, ci ea provine dintr-un anumit stil de comportament.

Intr-un mod mai specific, noi cream starea  psihologica, fiziologica si emotionala de a fi anxiosi, atunci cand ne purtam intr-o maniera fricoasa, ca de exemplu atunci cand suntem ingrijorati, zbuciumati sau ingrijorati.

Anxietatea nu este o boala.

Toti oamenii se confrunta cu anxietatea intr-o anumita masura. Cei mai multi oameni au atacuri de panica in anumite momente din viata lor. Nu trebuie sa privim anxietatea ca pe ceva rau, ci doar sa intelegem faptul ca ea este o consecinta fiziologica, emotionala si psihologica cand care se manifesta atunci cand actionam intr-o maniera tematoare.

Ceea ce este foarte important este felul in care reactionam in fata situatiilor stresante. In functie de acest lucru, ne putem pastra un echilibru psiho-emotional bun.

Lou Holtz  spune: Viaţa înseamnă zece la sută ceea ce ţi se întâmplă; şi nouăzeci la sută cum răspunzi la tot ceea ce ţi se întâmplă.

Asadar, doar de noi depinde sa ne educam sa reactionam intr-o maniera matura la ceea ce ni se intampla, chiar daca este vorba de situatii stresante.

Anxietatea poate parea in diverse situatii de viata, ca de exemplu:

Atunci cand te-ai angajat la un job nou si nu stii cum va fi, daca vei face fata cerintelor fisei de post, daca te vei adapta si integra ( ingrijorare), atunci cand ai multe sarcini, proiecte, deadlineuri ( teama, neliniste, stres ), atunci cand ai un examen si te gandesti plin de teama cum va fi si daca te vei descurca, atunci cand te confrunti cu provocari noi carora nu stii daca le vei face fata ( teama de necunoscut) sau chiar cand intampini situatii si momente dificile in relatiile tale ( de cuplu sau de familie ).

Iata cateva moduri prin care sa faci fata mai usor anxietatii:

  1. Ramai calm

Puterea si capacitatea de a ramane calm este foarte importanta, indifferent de situatia cu care te-ai confrunta. Controlandu-ti emotiile si ramanand calm – in loc sa te agiti sis a te precipiti- te ajuta sa gasesti solutii mult mai usor.
Iti recomand exercitii de respiratie si concentrarea pe respiratie, astfel incat sa te centrezi cat mai mult in momentul prezent. Exerseaza exercitii de respiratie profunda.

  1. Acceptarea

Cu cat accepti mai mult ceea ce ti se intampla- si placut si mai putin placut – cu atat reusesti sa faci fata anxietatii mai bine. Sunt unele situatii pe care pur si simplu nu le poti controla, se intampla pur si simplu, asadar, e foarte important sa nu le opui rezistenta, sa nu le negi, sa nu le iei personal, ci pur si simplu sa te ridici deasupra lor. Daca nu poti trece peste ceva, incearca pe langa J

  1. Atitudine defensiva

Renunta la nevoia obsesiva de a controla. Cu cat iti doresti sa fii mai mult in controlul lucrurilor, cu atat mai multa presiune pui pe tine. De exemplu, nu poti controla faptul ca este trafic in drumul tau spre birou. Ce poti face ? Sa te enervezi sau sa accepti situatia. Accepta ceea ce nu poti controla. Nu ai control total decat asupra ta.

  1. Activitati relaxante

Iti recomand activitatile care simti ca te relaxeaza: sport in natura ( mers cu bicicleta, plimbat – culorile, sunetele din natura si aerul curat sunt un remediu excellent impotriva anxietatii ), timp petrecut cu persoana iubita ( sexul este cel mai bun anxiolitic si antidepresiv) , colorat ( sunt carti cu mandale de colorat pentru adulti – te centreaza foarte mult in momentul prezent si te destreseaza), cititul unei carti care iti face placere, muzica buna si dans.

 

De asemenea, Clinica de psihologie  Ion Duvac iti pune la dispozitie servicii profesionale de psihoterapie si coaching pentru o stare de sanatate mentala si wellbeing cat mai buna! Punem pret pe individualitatea fiecarei persoane si vrem ca fiecare problema pe care o intampini sa devina un lucru marunt de care vei putea rade ulterior, cand vei descoperi cata putere ascunzi in interiorul tau.

Pentru ca impreuna putem construi personalitati!

O zi excelenta,

Ion Duvac